Przeróżne przepisy na ciasta zawierają wśród swoich składników owoce – zarówno sezonowe, jak i w wersji mrożonej. Stanowią dobry sposób na włączenie tych produktów do diety, przekonanie do nowych, może czasami egzotycznych odmian. Jednak zwykły placek z owocami nie każdemu może przypaść do gustu – wówczas warto przygotować proste , wykorzystując do nie także owoce, by cieszyć się smacznym i naturalnie słodkim deserem.
Dla smaku i zdrowia
Nie od dzisiaj wiadomo, że owoce należy spożywać regularnie, w kilku porcjach dziennie, by dostarczyć sobie szereg potrzebnych organizmowi witamin i minerałów. Ich jedzenie pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem, dodaje energii, jak też poprawia nastrój. Można spożywać je jako przekąskę, stworzyć z nich orzeźwiający koktajl, smoothie czy właśnie wykorzystać do stworzenia smacznego ciasta. W połączeniu z jogurtem naturalnym w cieście jogurtowym podkreślą jego delikatność, jak też nadają całości bardziej wyrazisty smak.
Najczęściej wybieranym owocem do upieczenia ciasta są truskawkami – sprawdzą się także i w tym przypadku. Jeżeli do tego przygotuje się słodką kruszonkę, powstanie deser, który zasmakuje dzieciom i dorosłym, jak też będzie kojarzył się z latem, kiedy to na te owoce panuje w Polsce sezon. Przygotowanie takiego wypieku nie nastręczy trudności ani też nie zabierze zbyt wiele czasu, więc jeżeli tylko ma się składniki i ochotę, warto je przygotować.
Składniki:
Ciasto jogurtowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 50 g roztopionego masła lub oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
Pozostałe składniki:
- 350 g truskawek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie
Składniki na ciasto jogurtowe wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier. Składniki rozcierać palcami do momentu powstania z nich drobnej kruszonki. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując z nich gładką kulę z ciasta, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 24 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Powinno to zająć około 7 minut. Następnie dodać jogurt naturalny, roztopione masło orz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę
Ciasto wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć umyte i pokrojone na kawałki truskawki. Posypać kruszonką – rozdrobnionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut do czasu, aż ciasto urośnie, a jego wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Posypać cukrem pudrem.